96150
Book
In basket
Smak trucizny / Neil Bradbury ; przełożyła Agnieszka Jacewicz. - Wydanie I. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2022. - 303, [1] strona, [8] stron tablic : ilustracje ; 22 cm.
Błyskotliwie łącząc tematy nauki i zbrodni, "Smak trucizny" ujawnia, jak jedenaście znanych substancji wpływa na organizm człowieka – na kanwie morderstw, w których ich użyto. Czytelnicy powieści kryminalnych doskonale wiedzą, że trucizna jest jedną z niezmiennie powracających metod wybieranych przez morderców. Można ją niepostrzeżenie dodać komuś do drinka, posmarować nią grot strzały lub klamkę, a nawet sprawić, że dostanie się do powietrza, którym oddychamy. Ale jak działa…? Łącząc elementy historii medycyny oraz opisów rzeczywistych przestępstw, Neil Bradbury zgłębia tę metodę zabijania. Obok informacji o prawdziwych zabójcach i ich zbrodniach – tych osławionych, tych zapomnianych i tych wciąż nierozwiązanych – pojawiają się równie intrygujące dzieje samych trucizn: jedenastu cząsteczek śmierci, które niszcząc ciało człowieka, paradoksalnie pokazały nam, jak funkcjonuje nasz organizm.
Availability:
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 61 [lok. Wypożyczalnia dla Dorosłych] (1 egz.)
Notes:
General note
Na okładce: 11 najbardziej śmiertelnych trucizn i historie morderców, którzy ich użyli.
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 295-[301].
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again